Un any treballant pel Verger que vols

Ara fa un any que vam engegar aquest nou camí. Compromís pel Verger va assolir el màxim de vots i regidors fins a la data, des que començàrem a caminar com a UPV. Aconseguirem 574 vots, el 23,8% i 3 regidors, cosa que ens ha permès formar part del govern i poder pactar l’alcaldia compartida, fita que fins aleshores no havíem pogut arribar.

Hem començat aquest camí amb d’il·lusió i esperança, posant el millor de nosaltres en aquest projecte compartit per totes i tots que és el Verger. Un any de treball dur avala la nostra constància. Continuem oberts a totes i tots, a la vostra veu.

Actualment ostentem les següents àrees: 1a tinença d’alcaldia, hisenda, comerç i promoció econòmica, transparència i participació, recursos humans, agricultura, medi ambient, urbanisme, aigua, residus, cultura, festes, joventut i normalització lingüística. Gestionem tres grans àrees de l’ajuntament: l’econòmica, l’urbanístic-ambiental i la cultural-festiva.

Posar fi al deute que tenim, és el problema més gran al qual hem de fer front. Des del punt de vista estratègic, aquest és el punt que més fort que hem d’atacar, atès que condiciona la resta de polítiques a aplicar (pagar puntualment a proveïdors, poder dur a terme inversions, contractar gent). I, tot i que continua sent voluminós, més de 3 milions d’euros, estem combatent-lo, des de dos fronts: l’augment d’ingressos i el retall de despeses supèrflues.

Pel que fa a l’augment d’ingressos, és una realitat que ha crescut la recaptació de l’IBI, a causa de la regularització cadastral que es va cometre en 2014. A banda, gràcies a un major control en el rastre, estem traient de mitja uns 4.000 euros més cada mes. Hem prescindit del furgó policial, la qual cosa ens ha permès ingressar 15.000 euros. En reducció de despesa, un estalvi de 8.000 euros anuals en el lloguer del magatzem municipal i les reduccions de potència elèctrica han comportat un estalvi de 10.000 euros més, quantitat que augmentarà quan revisem les tarifes. Estem fent el que vam prometre, posar ordre, amb la nostra tasca hem racionalitzat més de 100.000 euros. Estem pagant als nostres proveïdors a 30 dies, en contraposició al que ens vam trobar: tot el 2014 per pagar i el que dúiem de 2015. Ara, estem pagant els rebuts de fem impagats, i posant-nos al dia amb les associacions. Sent moderadament optimista, aquest any podem eixir del vagó de cola dels ajuntaments.

Ja hem baixat del 75% d’endeutament, ara mateix estem en el 72%. Esperem a final d’any tindre un romanent de tresoreria positiu, és a dir, que queden diners a la caixa. Però, segons el ministeri, no podem superar la regla de despesa, és a dir, no gastar més que l’any anterior, tenim un sostre de despesa que no podem superar. I esperem complir. Posar ordre és la nostra meta.

Respecte al comerç i promoció econòmica, treballem estretament amb comerciants, hostalers i empresaris. La passada fira de comerç, amb un cost molt inferior al dels anys anteriors, ha tingut el doble de ressò, amb una ampla participació de comerciants, superior a la d’anys anteriors. El fet de fer-ho junt amb el mig any moro i la fira d’artesania ha estat un èxit, i en aquesta línia continuarem. Estem refent la imatge corporativa de l’associació, i farem una ambiciosa campanya d’estiu per tal d’atraure la gent que estiua al nostre poble cap als nostres comerços. Estratègicament és un sector a preservar, el batec d’un poble, i en eixa línia estem treballant. A més, tenim previst fer una oficina col·laborativa, o co-working com es sol dir, per tal de dotar d’un espai per a emprenedors i autònoms, on poder desenvolupar noves idees. Cosir teixit econòmic al nostre poble.

En Agricultura, estem treballant per a redactar un pla estratègic local. Necessitem assessorament especialitzat per a revitalitzar el nostre camp, fent-lo rentable i ecològicament sostenible, un dels grans reptes d’aquesta legislatura.

Hem engegat des de recursos humans la mesa de negociació municipal amb els sindicats i la resta de partits, per tal de dotar d’un instrument institucionalitzat a la negociació col·lectiva. A més, estem acabant les borses de treball, amb el seu corresponent reglament, perquè cada contractació que és faça seguisca el seu procediment. Els dos primers mesos vam aprofitar el pla d’ocupació de la Diputació per contractar a tres persones, que es van dedicar a la tasca de reparació i manteniment dels carrers del nostre poble. Perquè el treball també és la nostra prioritat.

Tenim en la web de l’ajuntament un nou apartat (com vam recollir en el nostre programa) el Verger Obert. Allí podeu trobar tota la informació del nostre ajuntament: salaris, contractes, pressupostos, ordenances i planejament urbanístic. Hem obert portes i finestres. A més estem fomentant la seu electrònica, per tal que cada ciutadà tinga una relació més fluida amb l’ajuntament des de casa. I rendim comptes cada sis mesos, com la passada assemblea oberta on qualsevol veí va poder saber de l’estat del seu ajuntament, preguntar i fer suggeriments.

També comptem amb un nou reglament orgànic municipal, i un de procediment administratiu, adaptats a les noves lleis administratives i de transparència. Hem modificat diverses ordenances, com la de tinença i protecció d’animals, o pròximament la de llicències d’activitat i urbanístiques, la del punt blanc i d’altres. La nostra tasca reguladora no para.

Seguint aquesta línia, en urbanisme estem intensificant el procediment, per tal d’evitar abusos i incompliments. Hem modificat, per exemple, les normes subsidiàries per tal que es puguen instal·lar comerços més enllà de les primeres plantes de les finques. El pla general, l’estrella d’aquesta regidoria segueix avant. Una vegada notificades les al·legacions, volem de nou sotmetre’l a exposició pública, per tal que tots els veïns i veïnes puguen proposar i debatre. A més, cal algun estudi més, com el d’inundabilitat, perquè siga el més fidel possible a les nostres necessitats i al nostre territori.

Estem treballant també en medi ambient, aigua i residus. Aquest any l’hem estrenat amb el dia de l’arbre, on hem dut a terme una bona campanya de conscienciació amb els nostres menuts a l’escola, on hem plantat més arbres i hem donat xerrades d’informació i debat al voltant del canvi climàtic. Pròximament iniciarem una campanya per a millorar la nostra recollida selectiva, que té clars avantatges ambientals, econòmics i socials. A més, estem millorant la gestió del punt blanc, reordenant els residus, esperem aconseguir pròximament que s’autofinance el mateix, atés que ara tota la recollida selectiva genera ingressos a l’ajuntament. Concretament del 2015 hem ingressat uns 23.000 euros. Així, com més reciclem, més podem reduir el cost del fem, menys tones que tractar. Reciclar té recompensa (properament iniciarem una campanya de conscienciació). Amb la nova ordenança del punt blanc, no caldrà pagar per a anar a abocar. En les pròximes setmanes també instal·larem més papereres pel poble, per mantenir-lo més net, i implantarem més contenidors de recollida selectiva.

La nostra Segària també la tenim present. Estem fent gestions per protegir-la, declarant-la paratge Municipal, al igual que estem acabant d’organitzar les noves rutes de senderisme i escalada. Fa poc també hem millorat l’accés per sota del pont de l’autopista, el qual hem pintat i hem posat barreres arquitectòniques perquè la gent no tire escombraries. El nostre medi és la nostra vida.

En l’àmbit cultural hem capgirat totes les polítiques. De nou torna a caminar el Consell Cultural, mitjançant el qual estem duent activitats periòdiques, com tallers per a xiquetes i xiquets en reis o concerts de jazz i exposicions. Actualment es troba en plena ebullició, pensant en arreglar i utilitzar més sovint el Cau, abandonat aquests últims anys. Hem redoblat la col·laboració amb la banda, la colla i altres escoles, atès que són la joia de la nostra cultura local. El nou d’octubre, la festa de totes i tots els valencians, vam augmentar l’oferta festiva, a l’altura de la nostra diada nacional, amb activitats per a xiquets, paelles, actuacions musicals i teatrals.

Un esforç important en el plànol cultural és la redefinició dels premis literaris del Verger, aquesta vegada integrats per dues modalitats: el de relats curts «Tomàs Espí» i el de poesia «Vicent Carrió». Hem fet una aposta clara per la creació literària de qualitat, i li hem donat més publicitat, amb una àmplia participació de tots els llocs.

Enguany, millors festes. Tenim una nova comissió de festes totalment operativa i motivada que no ha parat de fer actes i recaptar diners per a la festa, amb una oferta musical més diversa i una major implicació de tot el poble en la festa. La comissió de bous també s’ha renovat, i junt amb la regidoria de festes fiscalitzarem millor els diners de cadafals i de la mitja plaça. La idea enguany és fer 4 dies, per a dur millors ramaderies amb el mateix cost.

Per a la joventut hem engegat de nou els concerts de música en directe al nostre poble. Tornem al circuit de música en valencià, que ara mateix està en el seu millor moment. En octubre va concloure la gira per la Marina la Gossa sorda, i aquest juny La Raíz i quatre grups més faran un concert memorable com mai al Verger.

Quant a normalització lingüística, utilitzem el valencià com a principal llengua comunicativa. Treballem perquè els expedients municipals siguen almenys bilingües. Hem de reviscolar la llengua de totes i tots.

Estem en plena construcció del Verger que vols, aquells que tots volem. Un poble més dinàmic, obert a la comarca, econòmicament més potent i mediambientalment sostenible, més just i solidari, del que totes i tots puguem estar orgullosos. I tot açò és gràcies a vosaltres, que vau confiar en nosaltres. Per això volem rendir-vos comptes i fer-vos partíceps de la nostra gestió. Perquè el principal eix de les nostres polítiques són les persones.

Basili Salort, Sergio Brogniez i Lluís Poquet, regidors de Compromís pel Verger.

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *