Des de Compromís pel Verger vos presentem el que és el nostre programa electoral que marcarà les nostres accions en la legislatura 2023-2027. Hem escoltat a totes les associacions del poble i a tota la gent que ha volgut sumar la seua veu per a ser eina de transformació.
I així naix un programa adaptat a les necessitats actuals del nostre poble. Posant el focus en la planificació, els serveis bàsics i les persones. Volem que els recursos del poble tornen a mans municipals, que tothom tinga accés a una vivenda o el que Verger siga un poble net i verd. Continua llegint i descobriràs que entre totes podem fer el Verger que mereixes.
DESCARREGA EL PROGRAMA EN VALENCIÀ EN PDF
DESCARGA EL PROGRAMA EN CASTELLANO EN PDF
1. SERVEIS PÚBLICS
Tornar a comptar amb els nostres recursos és indispensable. Per tant, és més necessari que mai crear una empresa pública que gestione serveis com la neteja i la recollida de fem o subministraments com l’aigua i la llum. Sols així podrem ser més eficients i abaratir els rebuts.
- Crearem una Empresa pública per part de l’Ajuntament per tal d’assumir la gestió de l’aigua, residus i neteja en un principi. També es podria gestionar esports i altres assumptes des de la mateixa.
- Municipalitzarem l’aigua el 2025, per ser sobirans dels nostres recursos, i abaratir el rebut.
- Constituirem una comunitat energètica cooperativa des de l’ajuntament amb la ciutadania del Verger per instal·lar i subministrar energia verda i a preu assequible al nostre veïnat, als edificis de l’ajuntament, l’enllumenat públic i l’aigua potable.
- Crearem d’una brigada específica de neteja que treballe els 7 dies de la setmana.
- Reposarem i augmentarem els efectius de les brigades de parcs i jardins i obres i serveis.
- Integrarem en el sistema de manteniments i neteges el Boticari i el polígon, donat que està augmentant la població i l’activitat ens aquests sectors.
- Potenciarem el manteniment dels camins rurals.
- Millorarem la neteja dels bancals erms, intentant que es tornen a destinar a ús agrícola.
2. HABITATGE
Garantirem el habitatges i lloguer accessible amb una potent política pública de compra i rehabilitació.
- Comprarem cases per a lloguer social, primera independència de joves i situacions d’emergència habitacional.
- Construirem promocions de cases públiques, tant per a la venda com per al lloguer, per ofertar habitatge assequible.
- https://habitatge.gva.es/va/web/vivienda-y-calidad-en-la-edificacion/pla-adha
- Crearem el Programa de garantia de lloguer per posada a disposició d’habitatge al parc públic: l’ajuntament garanteix el lloguer i el manteniment de l’immoble si el propietari accedeix a un preu públic de lloguer.
- Publicarem la informació per a ajudes a la rehabilitació del casc antic i revitalització del mateix, mitjançant una oficina Xaloc https://xarxaloc.es/ que ajude a els particulars a obtenir ajudes per a la rehabilitació d’habitatge, especialment enfocada cap a l’estalvi energètic.
3. ESPORTS
Esport per a totes. Des dels més menuts fins a la gent gran. Sempre des d’un punt de vista saludable, que millore la qualitat de vida. Pel que fa a les instal·lacions, més planificació i manteniment, aprofitem el que tenim.
- Potenciarem l’esport de base i el tradicional
- Reorganitzarem de les escoles esportives per dotarles de més recursos i eficiència, a través de la futura empresa pública.
- Fomentarem l’escola de pilota, donat que actualment tenim l’escola més guardonada del País Valencià.
- Planificarem una nova zona esportiva integrada, amb trinquet i pavelló multi usos, a més del que propose els i les usuàries. Hem de mirar al futur, de la mà del sector esportiu local, les infraestructures esportives que necessitarem.
- Impulsarem el multi esport i l’esport en totes les edats, especialment en la gent gran. Crearem un nou espai biosaludable, a més de remarcar les rutes saludables
- Prioritzarem el manteniment de les instal·lacions per tal d’evitar el deteriorament i inversions que tarden en realitzar-se.
- Fixarem el canvi de gespa artificial del camp de futbol com a urgent.
4. CULTURA
Si parlem de cultura parlem de teixit associatiu. Les associacions son el motor cultural del Verger i per això comptarem amb totes. Hem de fomentar una estreta relació de treball i coordinació amb elles. Volem dur a terme propostes tan ambicioses com la creació de la Universitat Popular del Verger. Un ens que agrupe totes les activitats culturals i formatives per a persones de totes les edats.
- Crearem la Beca d’història per investigar en arxius d’interès per al Verger, per tal de reconstruir i redescobrir la seua història.
- Convocarem premis d’investigació sobre temes d’interès del Verger
- Rellançarem els premis literaris, a més d’ampliar-los i fer-los extensius als alumnes de l’escola, amb la col·laboració del CEIP Segària. Plantejarem la possibilitat de fer també un concurs de guions de cinema.
- Potenciarem la imatge del Verger com a poble cultural mitjançant un festival d’art mural.
- Iniciarem la compra pública d’art, per dotar d’una col·lecció seriosa i diversa a l’Ajuntament, a més d’instal·lar art públic com escultures en la via pública o en altres edificis municipals.
- Planificarem anualment amb el Consell Cultural la programació cultural, serem previsors i no solaparem actes.
- Crearem el Consell Musical del Verger, un òrgan consultiu i de coordinació de les diferents associacions musicals del poble.
- Agruparem tota l’oferta formativa i de cursos sota la Universitat Popular del Verger, col·laborant amb l’escola per a adults, la gent gran, els joves del poble, Consell Cultural etc.
- https://universitatpopular.com/va/ http://universitatpopulargandia.blogspot.com/
- Millorarem l’actual casa de Cultura. Traurem una plaça de conserge per a que puga estar més hores oberta i a disposició de més gent. Plantejarem la possibilitat de treure a licitació el bar que es troba dins de la Casa de la Cultura..
- Començarem a planificar la Casa de la Senyoreta com a nova i veritable casa de Cultura.
- Crearem una aplicació per a demanar els espais culturals del poble per simplificar tràmits.
- Engegarem un butlletí informatiu del Verger.
- Fomentarem l’ús del valencià en tots els àmbits, sobretot en actes públics i en l’administració.
5. MEDI AMBIENT
Sempre hem apostat per fer del Verger un autèntic verger, verd i frondós. Tenim un ambiciós pla per crear un gran espai que siga el nostre botànic. Volem omplir el nostre poble d’arbres, parcs i jardins, a més de tindre cura de la nostra Segària i el nostre Girona.
- Aprofundirem en la renaturalització del riu Girona, adquirint i rehabilitant les zones verges que fiten amb el riu. Crearem un gran parc fluvial a la vora del Girona, a l’altra banda de l’hort de la Paquita. Proposem que siga la reserva botànica del Verger, amb usos polivalents.
- Ampliarem el parc de l’ombria de Segària i restaurarem les zones annexes a la muntanya de Segària i el seu entorn.
- Crearem un cinturó verd al voltant del Verger, amb més parcs i zones d’esbarjo.
- Augmentarem de manera exponencial el reciclatge al Verger i la lluita contra les deixalles, amb campanyes molt més incisives, i implantarem el sistema de retorn d’envasos i la venda a granel.
- Iniciarem el Pla verd i de biodiversitat urbana, per tal de millorar la qualitat ambiental de la nostra trama urbana, amb una major presència d’arbres i jardins.
- Utilitzarem sal clorada per a la piscina, per millorar la salut i evitar l’ús de productes més tòxics.
- Millorarem la seguretat i la neteja de les sendes, i fomentarem la neteja de la muntanya mitjançant ramats d’ovelles.
- Fomentarem dels usos tradicionals de la muntanya per aprofitar els recursos de manera sostenible.
- Ampliarem la brigada de Parcs i Jardins per al Boticari, Segaria i Girona.
6. INFRAESTRUCTURES
És necessària una planificació seriosa pel que fa a les infraestructures. En primer lloc, treballarem en el que ja tenim, rehabilitant i adequant. El manteniment s’ha de convertir en prioritat. En segon lloc, cal començar a posar al nostre poble bonic, mitjançant la unificació del mobiliari urbà, el enllumenat i el paviment.
- Prioritzarem i planificarem les necessitats que té el nostre poble, sabent diferenciar allò urgent allò important.
- Durem a terme la plaça en l’antic camps de bàsquet.
- La Fàbrica de Sabó és una de les infraestructures més demandades, per la qual cosa la seua rehabilitació és la més prioritària. Adequarem aquest espai als usos que se li donen, especialment pel que fa a la seguretat, la insonorització i la climatització.
- Reformarem l’antic Ajuntament per tal que siga el casal de les associacions, on tindre despatxos i sales de reunions.
- Rehabilitarem i transformarem espais amb els quals ja comptem. Per exemple, les cases dels mestres o l’antic escorxador, el qual volem convertir en el nou Punt Jove.
- Redactarem d’un pla de reforma dels carrers del poble per tal de fer el Verger més habitable i vertebrat.
- Fomentarem el carrer per al vianant i arbrat, combinant amb aparcaments perimetrals al poble, estratègicament posats.
- Uniformitzarem l’entorn urbà amb models únics de cartells de carrer, bancs, papereres, faroles, etc.
- Millorarem de la Piscina municipal, amb més arbres, aparcaments per a bicicletes i la possible construcció d’un bar.
- Construirem un skate park per als i les més joves.
- Crearem l’Oficina d’atenció a la ciutadania al Boticari.
- Renovarem la marca corporativa de l’Ajuntament del Verger amb una nova web molt més accessible i aplicació.
- Impulsarem amb els pobles de la comarca i la MACMA una xarxa comarcal de transport públic.
- Renovarem i millorarem el paviment de la zona del polígon industrial.
7. ASSOCIACIONS
Gran part la gent que es mou pel Verger i treballa desinteressadament es troba en les associacions. Per això és necessària que treballem colze a colze amb elles, creant un Consell Cultural que funcione, on l’escolta siga mútua i el treball conjunt.
- Crearem un Consell de participació de les associacions que complirà dues funcions: el de relació directa amb l’Ajuntament per a la programació cultural i òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament. Ha de quedar configurat com un canal de comunicació directa entre els ciutadans del Verger i el consistori.
- Posarem en marxa un Punt d’atenció web específic per a associacions on incorporar, entre altres: línies de subvencions d’altres administracions, programes de comptabilitat, assessoria jurídica, reserva d’espais, etc.
- Fomentarem la comunicació i col·laboració entre les diferents associacions.
- Anualment farem cursos de formació per a les persones que tinguen responsabilitats en les associacions: temes legals, comptabilitat o signatura electrònica, entre d’altres.
- Establirem una línia de concurrència competitiva per tal que es renoven les imatges gràfiques de les diferents associacions.
- Dotarem de locals o espai d’emmagatzematge a les associacions del poble que ho necessiten.
8. EDUCACIÓ
L’Escola i l’Escoleta conformen el present i el futur del nostre poble. És necessari treballar conjuntament amb la comunitat educativa per garantir una educació pública, de qualitat i en valencià.
- Estretirem la col·laboració amb la direcció del CEIP Segària i l’AMPA, per poder diagnosticar i abordar de la millor manera les problemàtiques que afecten a l’escola.
- Fomentarem les escoles de nadal, pasqua i estiu a un preu raonable, afavorint a les famílies amb menors rendes.
- Iniciarem el primer Pla municipal de foment de la lectura. A través de l’Agència de Lectura i de les activitats en les aules, amb excursions, rutes literàries i la implicació de mares i pares.
- Ofertarem L’ensenyament musical reglat i públic.
- Crearem recorreguts segurs, tant a peu com en bicicleta fins al CEIP Segària.
- Aprofundirem en l’eficiència energètica dels centres educatius propietat de l’Ajuntament, educant a la vegada des dels valors de l’educació climàtica i ambiental.
- Junt amb la direcció del Centre i l’AMPA impulsarem un programa de Patis Educatius i Inclusius.
- Aconseguirem que les xiquetes i xiquets del nostre poble estimen el patrimoni cultural i natural, mitjançant activitats extraescolars, excursions, xarrades a les aules, etc.
9. ECONOMIA I TREBALL
Volem assentar un teixit econòmic fort i que oferisca treball estable i ben remunerat. Hem de diversificar l’economia local cap a la industria i l’agricultura, reduint la dependència del sector serveis i turístic.
- Virarem des d’un teixit econòmic basat en el turisme, construcció i serveis a un on la indústria i l’agricultura tinguen un paper destacat.
- Adequarem el polígon industrial i acabar-lo, per al foment de la instal·lació d’empreses.
- Fomentarem una EGM (Entitat de Gestió i Modernització) per millorar la prestació de serveis bàsics, creant un marc de col·laboració entre l’empresariat del polígon i l’ajuntament.
- Crearem un taller d’ocupació agrícola, per tal de fomentar el treball de la terra i la seua rendibilitat, i aprofitar aquestes experiències per a l’inici d’un parc agrícola integrat
- https://xarxaagricola.org/va/
- Tot açò fomentat sobre la base de l’empresa cooperativa, on els treballadors tinguen el control dels mitjans de producció i els beneficis, per tal d’incrementar la renda mitjana disponible al nostre poble.
- Crearem una marca pròpia de producció local, anomenada el Tresor de Segària, per al foment de la producció agrícola i agroalimentària ecològica ( exemples: flors, herbes aromàtiques, hortalissa, sobretot cultius anuals de fàcil rotació)
- Obrirem una Oficina i assessorament d’economia social i cooperativa per a l’impuls de nous projectes, i impulsarem un viver d’empreses.
- https://www.fevecta.coop/
- Farem un salt qualitatiu amb Cover per tal de fomentar el nou establiment de comerços al Verger, simplificant tràmits administratius.
- Crearem un cens de locals disponibles per a emprenedoria.
- Obligarem a tancar els diumenges i festius a les grans superfícies. Hem de mirar pel descans de les nostres treballadores i treballadors, i reduir la competència amb el nostre comerç local.
- Impartirem cursos per a les nostres empreses i autònoms perquè puguen participar en licitacions públiques, tant de l’ajuntament com d’altres administracions.
10. INNOVACIÓ
Fomentarem la innovació com a concepte transversal a totes les polítiques que durem a terme, per tal de fer el bot qualitatiu que necessitem al Verger.
- Impulsarem un nou model de governança a través de missions: actuar de manera innovadora a través de grans objectius estratègics on involucrem els actors del poble: associacions, veïnat, treballadors i empresàries i totes i tots aquells que vulguen millorar el nostre poble, per una banda; i aportar el màxim de coneixement a la presa de decisions per tal que trobem les millors solucions als reptes que tenim endavant.
- Establirem les bases per tal de fer la primera edició dels pressupostos participatius, on es puguen decidir les inversions que es volen fer al nostre poble.
- Impulsarem un nou model urbanístic centrat en el benestar del veïnat i el respecte al medi, en compte de prioritzar especuladors.
- Desplegarem de manera seriosa el concepte d’Smart Village, un poble intel·ligent al servei del progrés col·lectiu
- Dissenyarem de manera estratègica i en conjunt els projectes necessaris per al poble per tal de captar fons europeus.
11. SANITAT I SERVEIS SOCIALS
Tant la sanitat com els serveis socials han de deixar de ser punts conjunturals en les nostres vies, i passar a ser temes estructurals, que ho engloben tot. Des de la planificació urbana fins a l’alimentació passant per programes escolars o enfocats a la gent gran. És més necessari que mai que ens cuidem entre totes i tots.
- Encaminarem l’urbanisme i la planificació cap a un poble més saludable. Menys cotxes, més espais verds i més foment de l’ús de la bicicleta, el caminar i l’activitat física en general.
Fomentarem a l’escola amb tallers d’alimentació saludable i de proximitat. - Donarem impuls a l’agricultura local, lligant la creació de treball, la reconversió agrícola, el comerç de proximitat i la salut mitjançant una alimentació saludable.
Localitzarem les màquines de vending del poble i dotar-les de productes més sans. - Continuarem treballant fins a la total reversió de Marina Salut i començar amb els nous ens públics una nova relació més col·laborativa, especialment amb el nostre centre de salut.
- Durem a terme un estudi sobre la diversitat funcional al Verger. Sols així podrem abordar el tema des d’una perspectiva transversal i amb dades concretes.
- Engegarem un programa d’habitatge destinat a persones amb especial vulnerabilitat. Habilitar cases, tant d’acollida com de lloguer.
- Impulsarem, amb la Conselleria d’Igualtat i polítiques inclusives, un centre de dia per a les necessitats de la nostra gent més gran.
12. IGUALTAT
Perquè l’Ajuntament ha de ser punta de llança de la igualtat en tots els àmbits de la vida diària del nostre poble.
- Inclourem en totes les contractacions municipals, ja siguen pròpies o a través de terceres empreses, la visió de gènere. Açò significa eliminar la bretxa salarial entre dones i homes i complir totes les mesures d’igualtat i conciliació de la vida laboral i familiar.
- Desplegarem el pla d’igualtat que ja vam impulsar, i que porta anys en un calaix.
- Fomentarem la igualtat en tots els àmbits, amb especial atenció a les associacions i col·lectius públics
13. JOVENTUT
Hem de crear un poble on el jovent puga desenvolupar-se mitjançant l’oci, l’educació i la responsabilitat. Per això creiem que el principal és donar veu a les xiquetes i adolescents del nostre poble per saber que és el que volen.
- Parlarem amb la gent joves, amb les associacions i farem un estudi exhaustiu de les necessitats d’aquest sector de la població per saber el que volen i necessiten. No fer per fer sense conèixer.
- Crearem i posarem en marxa un Casal Jove a l’antic escorxador. Ací es duran a terme activitats d’oci, formació, etc., consensuades amb els joves. Sempre amb la transversalitat de la igualtat de gènere, igualtat de tracte i no discriminació envers cap col·lectiu.
- Durem a terme campanyes de salut sexual i afectiva entre el jovent del nostre poble.
- Incentivarem la contractació de gent jove mitjançant programes municipals i convenis de col·laboració amb LABORA, a més de fomentar la formació i contractació a través de les empreses del poble.
14. PROGRAMA GENT GRAN
Cada vegada contem amb més persones majors entre el nostre veïnat, i que reclamen el seu espai. És per això que volem oferir-los una jubilació activa, saludable i confortable.
- Fomentarem l’esport entre la gent més gran: parcs biosaludables, rutes verdes i
- promoció d’activitats intergeneracionals.
- Augmentarem l’oferta formativa i de tallers per a la gent gran, dintre la Universitat Popular del Verger.
- Basarem la planificació urbana pensant en l’accessibilitat i el confort.
- Fomentarem la creació d’un gran banc col·lectiu de memòria, amb arxiu de fotos, documental i de vídeo, amb l’ajuda de la gent gran, com fan amb el grup del Facebook el Verger Antic.
- Impulsarem la investigació de la cultura popular a través de testimonis de la nostra gent gran, amb micro documentals que quedaran a l’abast del públic.
15. FISCALITAT
A banda de racionalitzar i posar ordre en els nostres impostos, hem de millorar la seua progressivitat i recaptació. Perquè, si fem un bon ús dels diners públics, tindrà més sentit per a la nostra gent fer-los front.
- Aprovarem la Taxa turística, per gravar les pernoctacions en els apartaments turístics del poble. El turisme sostenible passa per fer-se responsable de les despeses i càrregues municipals i mediambientals que comporta, al mateix temps que serviria per invertir més i millor en el Boticari.
- Gravarem les instal·lacions de llum i gas de les grans empreses, perquè retornen una part del que ens estan pujant.
- Modificarem les ordenances fiscals en dos vessants: per una banda, fiscalitat progressiva, qui més té que més pague; i qui més contamine que més pague.
- Millorarem la recaptació de l’Ajuntament per invertir més en neteja, manteniments i tot allò necessari, mentre protegim a la classe treballadora de suportar el pes dels impostos.
- Consultarem amb els diferents col·lectius i actora econòmics quan modifiquem ordenances que els afecten, per tal de ser millorades.
16. FESTES I TRADICIONS
Les nostres festes i tradicions són la nostra manera d’entendre el mon. és per això que cal respectar-les i potenciar-les, a més d’actualitzar-les per als nous temps.
- Diversificarem els espais de festes per descarregar el Carrer Major i que les festes es visquen per tot el poble, consensuant-ho prèviament amb el veïnat i les associacions.
- Fomentarem la participació de la gent en les festes, fomentant també l’afiliació a les filaes del poble.
- Promourem el tornar a fer festes de carrer: Sant Vicent, Sant Domènech, Sant Antoni, partida la Creu, etc., per cohesionar el veïnat i la convivència.
- Adquirirem taules i cadires pròpies al servei de tots els actes que fem durant l’any.
- Promourem l’agermanament amb altres pobles europeus, preferiblement de la conca mediterrània.
- Impulsarem la reutilització i el reciclatge en tots els actes festius del nostre poble, prescindint de tot el plàstic possible.
- Farem efectiva la declaració de les festes de Moros i Cristians i les dels Reis d’Orient com a festes d’interès autonòmic.
- Portarem noves alternatives a les festes del Verger. No sols pel que fa a la música en Valencià, que ha tornat a desaparèixer de la programació festiva, sinó també apostarem per nous estils i per una programació orientada a tots els públics.
- Realitzarem enquestes a la ciutadania abans i després de les festes per tal de poder fer una millor programació i conèixer l’opinió del poble.
- Impulsarem una comissió de festes més participativa, que es renove cada any amb els festers joves i introduir de nou els festers majors.