Com és costum, el passat dijous vam tindre el ple ordinari de març, i encara amb un alcalde amb data de caducitat.


Després d’aprovar la passada acta i donar compte de l’informe d’objeccions (reparos), vam demanar i així es va acordar deixar damunt la taula l’alçament d’aquest per la falta d’informació. Hi ha 50.000 euros en factures reparades que no se’ns ha explicat prou clarament a què es deuen, i ens pareix greu que es vulga passar com una cosa rutinària. A més, per descomptat, hi han dinades del sr. Coll, que segueix tirant de l’ajuntament a pesar de la pandèmia.


Seguidament sí que vam aprovar la modificació per tal de dotar de crèdit la part de subvencions que arriben al nostre poble, que ha de posar l’Ajuntament. Naturalment hem d’impulsar les millores, i no bloquejar l’Ajuntament. Això ja és una cosa que fa molt bé l’alcalde. Es va donar compte d’una petita modificació de crèdit respecte de la bio trituradora.


I vam aprovar els comptes de SUMA. Aquest any 2020 la recaptació no s’ha vist afectada i inclús ha sigut millor que els anys anteriors. Aquesta xifra és gràcies a totes i tots els veïns que fan front cada any a les seues obligacions tributàries. Sols cal que confien que els seus diners van a bon port, cosa que no passa actualment.


Vam demanar i aconseguir deixar damunt la taula la nova tassa reguladora del punt blanc. No trobem coherent que portem 2 anys sense oferir el servei porta a porta de recollida de residus a comerç i hostaleria que vam planificar nosaltres i que es vulga cobrar per abocaments. Una vegada estiguen els serveis coberts, aprovarem la tassa, per a tot allò que no cobrisca el porta a porta. No permetrem que es pague per un servei que ha d’oferir l’Ajuntament.


Vam aprovar també una petita modificació de l’ordenança de l’IBI que no estava ben redactada. Concretament, les bonificacions a famílies nombroses o monoparentals amb un habitatge amb valor inferior a 50.000 euros, fixant unes bonificacions del 40% general i del 50% especial.


També es va donar compte de les noves funcions d’intervenció, d’acord amb la nova normativa, i de la liquidació de l’exercici del 2020. Es va aprovar la sol·licitud a la Diputació de la cessió d’un tram de la CV723 (la que passa per darrere el quarter) per tal d’integrar-la com a vial del nostre poble.


I com no, vam rebutjar la Moció del PSOE de suport a cossos i forces de seguretat, que l’únic que pretenia era destacar als seus delegats de govern, vertaders culpables de les càrregues policials, i assenyalar a artistes perseguits. Demanen que es derogue la llei mordassa mentre al Congrés ho rebutgen. Nosaltres no som uns hipòcrites. I més quan van rebutjar la nostra el passat ple, molts més progressista i garantista amb els drets i llibertats fonamentals.

I per últim, vam aprovar per unanimitat la nostra moció a favor del tancament de Cofrents, donat que el ministeri de “transició ecològica” ha renovat 10 anys més la llicència d’una central nuclear obsoleta i perillosa, deixant una bomba de rellotgeria enmig del nostre territori. Doncs quina transició!

Una vegada finalitzat l’ordre del dia, vam passar a formular les nostres preguntes, formulades per la nostra portaveu adjunta Alba Pérez.


El primer que vam preguntar i que era prou cridaner era una factura reparada de més de 300 euros amb la denominació “dinar de Nadal i dietes de Ximo“. I resulta que ens explica que aquest Nadal, amb totes les advertències i restriccions, se’n va anar de dinar amb un nombre indeterminat de gent. Però això no és el millor, és que va dir que la de Cap d’Any se la va pagar cadascú! Encara li haurem de donar les gràcies! Després no és d’estranyar que, com a bon trinca vacunes, com el coneixen a l’Intermedio i per tot el territori, anara corrent a posar-se la vacuna, i que damunt s’excuse amb el gerent de Marina Salut, l’empresa que està degradant la sanitat pública de la Marina. No s’ajunta qui no es pareix.


També hem vist que han desbrossat l’antiga zona d’esbarjo del riu, de titularitat privada. Però, es va cedir a l’ajuntament en el seu temps, i en el parc de la regeneració fluvial del Girona, s’ha netejat.
Ens vam interessar també per l’afluència dels actes del 8 M, en aquest cas, visualitzacions de vídeos. Unes 150 reproduccions de cada.


A pesar de gastar més de 10.000 euros en aquests menesters, vam preguntar pel conveni amb l’associació “no más violencia de género”, amb la qual vam fer un conveni de 1.000 euros anuals el 2018. Ens sorprén la resposta que ni s’ha renovat ni se sap tan sols qui són les persones que la integren, i per descomptat la seua indispensable tasca. Al final, aquesta és la doble moral: cartells i pancartes, però després deixem de banda accions tan necessàries. Això sí, missa per la dona, justament en la institució més misògina de la història, com és l’Església catòlica.


La tramitació del PGOU segueix la seua lenta tramitació, a l’espera dels informes que vam redactar sobre la inundabilitat.


Pel que fa al punt blanc, ens vam interessar per si havien empreses amb grans volums de residus que ho dipositaven ací, quan es tracta sobretot d’un servei domèstic. L’alcalde ens torna a sorprendre admetent que és ell qui autoritza. Amb quin criteri? No se sap. Després va corregir que sí que hi havia sol·licituds i altres, però ja sabeu, s’agafa abans a un mentider que a un coix.


I en això arribem a la perenne pregunta: la desastrosa gestió de l’enllumenat públic. Segueix l’alcalde parlant d’obrir expedients en un futur, divagant, però sense fer res sobre el terreny. Pareix que com no passeja al tardet del nostre poble no és conscient, ni vol, del volum d’incidències cada dia, o que no han acabat les obres que haurien d’estar acabades fa més d’un any.


També ens vam interessar per les festes, sobretot per les reunions que es fan en l’àmbit comarcal. Al ser tan difícil predir en aquests temps, pareix que, si es fa alguna cosa, serà de caràcter més cultural que festiu.


El Verger comparteix la depuradora del Molinell amb Dénia, i vam preguntar respecte si hi ha deutes tributaris i el seu valor. Al voltant de 50.000 euros que s’havien notificat i per falta de comunicació amb Dénia no s’havia fet arribar al nostre poble. Nosaltres exigim que es demanen responsabilitats si és cert que se’ns ha amagat informació.


També ens preocupa l’ús que es facen de les metadades dels comptadors intel·ligents per part de Global Òmnium. Pensem que eixes dades han de ser gestionades per l’ajuntament. Aquestes dades poden tindre un gran valor comercial, i pensem que no pot ser usat més que estrictament per a la gestió eficient de l’aigua.


Per últim, vam preguntar per una sèrie d’expedients que s’han demanat a Dénia. I és respecte a l’abocament de terra que es fa al costat de Dénia, que provoca inundacions al nostre costat.

I com a pregunta oral, vam preguntar pel campus de futbol, pensant que era la regidoria la responsable, la qual va dir que no tenia res a veure i que tenia informes desfavorables a l’activitat. Aleshores, perquè apareix el logo de l’Ajuntament? l’Alcalde es va fer el sorprès, però, no serà que ha passat per damunt del seu regidor? Si que pareix que estava al corrent. Amb açò podem veure el nivell de descoordinació de l’Ajuntament, embrutat, com no, pel Sr. Coll

Volem afegir també informació proporcionada arran les preguntes del PP. Hem conegut l’escandalosa xifra de més de 31.000 euros en publicitat el 2020, mentre que han donat ajudes per valor de 3.000 a empreses i autònoms. Menys mal que tots els programes de tertúlia per on ens va passejar l’alcalde no ens han cobrat, si no la xifra seria molt superior. Tot i aixó, és una autèntica vergonya i un balafiament de diners aquesta xifra.


Per acabar, el nostre portaveu Basili Salort va demanar públicament la dimissió del Sr. Coll, el qual s’ho pren a rialles. Una persona tan frívola i egoista no pot estar al capdavant de l’ajuntament. Si li sumem la seua incompetència i falta de comunicació amb l’oposició, ens dóna com a resultat aquesta legislatura tan erma. Per això, de nou convidem als regidors del PSPV a trencar el seu silenci i denunciar públicament aquesta situació. Canvie, d’alcalde, serà el millor que podrem fer pel poble aquests quatre anys.