La passada setmana vam tindre dos plens, un extraordinari de contingut econòmic i l’ordinari de juny. Cal dir que des de febrer no havíem fet cap ple. Creiem que en tots els elements tecnològics de què disposem no hi ha excuses per a fer els plens mensuals. No tan sols pel que fa a l’aprovació de temes corrents de l’Ajuntament, sinó per la tasca de control i fiscalització que fem des de l’oposició. El nostre deure és preguntar i informar al poble de les diferents qüestions que afecten al Verger.


En primer lloc, el ple extraordinari del dia 22 de juny, es van aprovar:

-Cessió de sol del nou supermercat Masymas.

-La liquidació del compte general de 2019, en el qual complim tots els paràmetres (regla de despesa, estabilitat i període de pagament). Al ser el nostre últim any en el govern, ens donem per satisfets i esperem que aquestes dades es seguisquen repetint els anys vinents.

-Es va donar compte de modificacions pressupostàries.

– Es va aprovar incorporació de romanents del 2019. Açò vol dir que diners sobrants o factures de 2019 que es paguen enguany. Ens vam abstenir en aquest punt, per tal que tirara endavant, però llama l’atenció, per exemple, 9000 euros en despeses de representació que ja havien sigut gastats. I això que estàvem en confinament! Preguntarem per aquest gruix de factures.

-Vam aprovar també les ajudes a autònoms i empreses, consensuades entre tots els partits, els detalls del qual vos informarem pròximament.

Després, el mateix dijous 25 de juny, es va celebrar l’ordinari del mes, que, recordem, no s’havia convocat des de febrer. L’alcalde ha utilitzat la pandèmia com a excusa per no sotmetre’s a l’escrutini ciutadà.


En aquest ple vam adoptar els següents acords:

-Vam aprovar el pla de cremes municipal, tasca realitzada en la passada legislatura pel nostre regidor Lluis Poquet, que encara no havia estat aprovat. Un avanç que dóna seguretat tant als nostres llauradors com protegeix les zones boscoses del terme.

-Va aprovar també la pròrroga de 5 anys del contracte d’aigua potable. Açò es produeix per no haver preavisat en un any per davant de la finalització del contracte. Tot i que tocava una nova concessió, sí que vam anunciar la nostra predisposició per a treballar des d’ara per la remunicipalització de l’aigua i la millora de l’abastiment. A banda, també hem de consensuar les inversions que farà l’empresa aquests 5 anys, i volem que hi haja també una rebaixa en el rebut de l’aigua.


-Vam deixar sobre la taula l’aprovació del pla Planifica, que inclou el nostre projecte de plaça a l’antiga canxa del bàsquet i una ampliació i millora del centre social. Per què? Perquè no es pot anar en presses. Teníem el compromís de consensuar inversions, amb visió a llarg termini. Doncs ens presenten el mateix dia de les comissions al ple per a aprovar, al·legant urgència, que s’havia de presentar abans del 30 de juny. Primer engany, és al 30 de juliol, i els presenten una inversió total de més de 700.000 euros. Segon engany, intoxicar i mentir dient que ens oposem. Nosaltres estem completament a favor dels projectes, però, com s’ha calculat el cost? Podem ajustar preus i demanar un projecte més, com podria ser adequar la Fàbrica de Sabó o un Punt jove? És per això que ens informarem, aportarem i aprovarem aquests projectes.

-Vam aprovar 4 mocions nostres: a favor d’utilitzar els romanents dels ajuntaments per poder ajudar a la gent, per eliminar la regla de despesa, a favor dels serveis públics, i a favor d’un pla europeu de reconstrucció. Totes van ser aprovades per unanimitat, més una del pp i una del pspv que anaven també en la l’ínia d’eliminar la regla de despesa i augmentar el finançament municipal.


I ara passem a les preguntes, la veritable acció de control al govern:


Pel que fa a les mesures higièniques sanitàries, s’ha estat desinfectant la residència, l’ajuntament i la policia local, a més de la desinfecció dels carrers diària i l’aportació d’hidrogel en els espais públics.

S’han concedit 129 ajudes pels nostres serveis socials, amb una inversió de 42.000 euros, 2.100 dels quals han sigut vals per a menjar. També s’ha notat que ha baixat la demanda, esperem que tot el món estiga cobert i no necessite ajuda. Però si cal, donarem suport a invertir més en serveis socials.

S’han multat a 79 persones al nostre poble per botar-se el confinament, i 10 han sigut multades per vindre de fora del País Valencià. És el que passa quan el govern t’envia militars a patrullar però pots fer 400 km sense que ningú t’apare.

La polèmica disc mòbil, que va acabar amb la intervenció de la guàrdia civil, va comptar amb el permís de l’alcalde, reconegut per ell. Sorprèn la lleugeresa de reconèixer-ho, donat que estava totalment prohibit fer res als terrats comunitaris.

El Verger ha sigut dels pocs pobles que no han repartit mascaretes a la població. NO entenem que no s’hagen repartit les mascaretes de la Diputació, i que sols se n’hagen demanat 2.500. Per contra sí que han dit que qui ha sol·licitat n’ha tingut, però creiem que és el deure de l’Ajuntament anunciar-ho.

NO ha fet falta utilitzar la borsa de voluntaris durant la pandèmia. Hi Ha hagut prou amb els efectius de la Policia i Protecció civil. Vam voler fer un reconeixement a la seua tasca, igual que tots els sanitaris i gent que desinteressadament ha treballat durant aquesta pandèmia, ho mereixen. A banda, hem de remarcar que protecció civil és un cos voluntari, que no ha rebut cap de gratificació extra, amb tot el risc que ha comportat per ells.

Així doncs també s’han fet 61 reforços de policia, amb la borsa que vam crear la passada legislatura. També s’ha eliminat les patrulles unipersonals, per la qual cosa és possible que queden hores on no hi haja policia, sobretot a la nit. Des d’ací exigim que es cobrisquen totes les places com vam deixar previst.

Actualment tenim un deute de 1.364.443.68 euros, molt lluny dels més de 4 milions que ens vam trobar. La nostra tasca de sanejament està tenint efecte, i esperem que aquesta legislatura finalitze el deute.

Respecte al Centre social, havíem vist que s’ha obert un expedient de licitació, negociat sense publicitat. Ens ha comentat l’alcalde que està l’expedient iniciat però no s’ha obert el termini de recepció d’ofertes. Des d’ací ho fem públic per tal que tot aquell que ho desitge que vaja a l’ajuntament a preguntar i personar-se en l’expedient. De moment, hi ha 4 interessats.

Durant la pandèmia ha continuat treballant urbanisme en normalitat, el que va d’any s’han concedit 72 llicències d’obra i 2 pendents.

Els talls de llum de l’enllumenat públic són un altre problema. Se’ns informa que passaran a sancionar ja a l’empresa adjudicatària, OHL. És una vergonya el que estan fent. Una empresa més de la llotja del Bernabeu que viu de quedar-se contractes i incomplir, com es va passar amb FCC. Per impuls del PSPV ho vam aprovar la passada legislatura, però no ens pareixia bona idea. Malauradament el temps ens ha donat la raó.

La piscina obrirà l’1 de juliol, amb l’empresa Tonus com a encarregada del socorrisme i la taquilla. Ens interessarem pel procediment de contractació per veure si ha sigut el correcte.

Aquest any no s’ha tramitat el model 233 pel qual l’Ajuntament informa Hisenda sobre els pagaments a l’escoleta, la qual cosa fa que les famílies puguen desgravar-se aquests pagaments en la renda. Ha sigut una irresponsabilitat que costarà diners a la butxaca de les famílies amb xiquetes i xiquets, en un entorn d’incertesa.

També ens hem interessat pel treball de Miguel i Imma en les seues regidories. Miguel està reorganitzant les escoles esportives per regularitzar monitors i comptes, i ha dut les xarxes socials, a banda de l’escola d’estiu. Imma està preparant noves visites per la Segària, campanyes de comerç i treballant amb els festers. Així doncs igual que Juan ha estat al peu del canó, inclús anant ell a desinfectar de bon matí, l’únic element que no sabem que ha fet aquesta pandèmia és l’Alcalde. A banda que sols s’ha reunit amb nosaltres a petició nostra, i de mala gana i males formes.Així doncs agraïm als regidors Juan, Imma, Miguel i Marisol la seua predisposició amb nosaltres. Per a les qüestions que necessiteu estem a la vostra disposició.

Sí que hem advertit a l’alcalde la falta de democràcia, al no convocar plens en 3 mesos. Hem de recordar-li que està en minoria i amb temes que necessiten la nostra aprovació. Hem d’anar ensenyant-li el que és democràcia i consens. Tot i que se li ha pujat al cap, ser alcalde és més que passejar-se pel poble felicitant aniversaris.

Pel que fa a les sales de joc, hi ha dues llicències, amb tot en regla. Malauradament està demanat abans de la nova llei del joc, més restrictiva, però des del govern s’assegura que, en cas d’obrir, es farà un seguiment estricte. Nosaltres també fiscalitzarem degudament per erradicar aquesta lacra.

Pel que fa als residus, l’orgànica representa ja el 40 per cent enfront del 60 de resta (sense contar la resta de fraccions) pareix que durant el confinament ha crescut la resta, però hi ha campanyes preparades per a incentivar la separació.
També lamentem que acabe el contracte del treballador del punt blanc. L’ajuntament ha d’exigir treball estable a l’empresa. Esperem que aquesta decisió no siga arbitrària de l’ajuntament per posar a qui ells consideren, a dit.

També vam fer dos precs, demanant a l’alcalde que desmentisca dues coses: que durant el confinament es reunia amb coneguts fora de casa per fer dinades i sopades, en el punt àlgid de la pandèmia i on totes i tots van patir el rigor de l’estat d’alarma, i que no esmorzen cada dia al retén de protecció civil a costa de l’ajuntament. Si bé el segon punt el va desmentir, tampoc ens va quedar clar si va desmentir el primer. Sí que creiem que ha utilitzat aquesta pandèmia per fer electoralisme barat per què déiem, anar innecessàriament darrere el cotxe de protecció civil felicitant la gent. El trellat, com veieu, ni està ni se l’espera.