En aquest mes d’agost hem tingut dos plens. El primer, el 7 d’agost, correspon a l’ordinari que no es va fer en juliol per la qüestió de confiança (també en parlarem), i el del 27 d’agost.

En el primer, entre els assumptes que es van tractar en destaquem un: l’aprovació d’una modificació de crèdit per a dotar de diners a la subvenció dels vestuaris de la pilota. Açò desmunta un dels arguments preferits de l’alcalde per a defensar els seus pressupostos, i que ha resultat ser una gran mentira: que es perdrien subvencions. I resulta que podem accedir a aquesta amb una simple modificació. I haguérem tingut aprovats els pressupostos si haguérem continuat negociant, en compte de fer aquest teatre.

També vam aprovar les inversions de Global Òmnium (antiga Aigües de València) per als propers 5 anys. Com sabeu, la no notificació de la finalització del contracte ha fet que estiguen 5 anys més. A banda, vam demanar que es revisara a la baixa el rebut de l’aigua, cosa que no es pot fer per no estar contemplat en el contracte anterior.

Per últim, vam donar suport a la proposta de l’Ajuntament de Xàbia per tal de declarar Bé d’Interès Cultural el Pasdoble Xàbia.

Per últim, vam aprovar una moció nostra pel control de la plaga del cotonet, per a que el govern espanyol finance i autoritze la solta d’insectes per a combatre-la. Aquestes plagues no arribarien si no portàrem taronges de fora. Tant el PP i el PSOE han aprovat tractats (Sudàfrica o Mercosur) que acaben amb el nostre camp, bé per plagues o per competir amb les nostres taronges.

Pel que fa a les preguntes, la primera va ser la valoració de la piscina. Ha hagut menys afluència per l’aforament, i la recaptació l’ha fet l’ajuntament, a banda del contracte de l’empresa adjudicatària, Tonus.

Els festers majors i els infantils, a partir del proper anys, seran als 22 i als 7 anys, respectivament. S’ha decidit córrer un any per aquesta pandèmia. Els quintos encara estan debatent-ho entre ells.

Ens vam interessar per la liquidació de les subvencions de 2019. Encara falta a pagar una part de la colla l’Esclat, i enguany està previst que es transferisquen totes, menys el que va lligat a festes (com la del consell moro o la comissió de bous).

Ens preocupa també la situació a l’Oficina de desenvolupament Local (ADL). La treballadora que s’encarregava del rastre presumptament va ser acomiadada, a falta d’un aclariment més clar per part de l’ajuntament. Tota la nostra solidaritat amb ella. En el ple se’ns diu que si li havien oferit altres gestions i que les havia rebutjat, però aquesta versió no concorda en la de la treballadora ni en altres que se’ns ha donat. Estarem pendents per si aquest cas arriba als tribunals.

Pel que fa a la campanya de publicitat Xafem carrer, ha sigut a iniciativa de la regidoria de comerç, dirigida a tot el comerç, no sols a Cover, com ha indicat la regidora.

El centre social, el agost, es trobava en procés d’adjudicació, però per l’inici de les obres el proper any, queda ajornat. Quan passe es farà una adjudicació oberta.

La portada de la Segària a la Guia Marina Alta s’ha fet en substitució de la portada que es fa tots els anys de les festes d’Agost. A pesar d’açò, l’Ajuntament, en aquest mes, ja duia gastats més de 15.000 euros en publicitat, la qual cosa ens pareix exagerat, i que és una xifra que s’ha de reduir, com vam anar fent nosaltres en l’anterior legislatura.

Respecte de la policia, vam preguntar per les previsions, donat que hi ha jubilacions a la vista, vacants, i no tenim totes les nits policia. No se’ns va deixar res clar, per la qual cosa ens mostrem preocupats i estarem atents i pressionant per tal de tindre una plantilla decent, completa i ben equipada.

Per últim, preguntàrem si es pensava expedientar a l’empresa de l’enllumenat públic. Se’ns va dir que sí, que estava tots preparat i anaven a iniciar l’expedient. Però no s’obri mai.

El segon ple, i ordinari, va ser el del 27 d’agost. En ell vam tindre dos punts: L’adhesió a la xarxa d’entitats locals per la transparència per la FEMP, a la qual vam votar a favor, i la nostra moció defensant l’autonomia financera dels ajuntaments, la qual és indispensable per poder gestionar correctament els nostres municipis.

Hem de poder augmentar la despesa gràcies als estalvis que hem fet, sense generar deute però sempre dirigit a millorar la vida de la gent. Així doncs, l’acord entre el Govern i la FEMP ens pareix una vergonya, donat que requisen els estalvis municipals per a donar una part irrisòria. La moció va eixir per unanimitat, amb els nostres vots, els del PP i del PSOE també.

Pel que fa a les nostres preguntes ens vam interessar pel contracte d’instal·lació d’un nou transformador en la UE2 (zona casa cultura) es van demanar 4 propostes i va guanyar Electrotècniques Verger. En aquest contractes tenim varis dubtes que investigarem per evitar possibles irregularitats.

Han fet 12 modificacions de crèdit sense passar pel ple i que cal que es done compte al mateix. Així doncs, volem saber quines han sigut i que s’explicite la pròxima sessió.

També hem preguntat sobre la intenció de fer un conveni policial entre el Verger, els Poblets, Beniarbeig i Ondara. Està en procés (dinars pel mig) però encara no hi ha res concret. Creguem que és necessari una coordinació i cobrir les 24 hores per la seguretat del nostre veïnat, més ara que no ho tenim cobert.

Amb l’Scan es va fer un petit conveni durant la pandèmia de 1500 euros per a les despeses derivades d’aquesta situació.

Les obres del Carrer Vicente Alexandre (expedient que vam iniciar nosaltres) s’iniciaran en setembre.

Vam preguntar per l’obertura del rastre pensant que allargarien el tancament i ens van anunciar que obriria el 13 de sembre, d’acord amb les autoritats sanitàries. No creiem que siga el mes adequat en l’actual situació, cal prendre totes les precaucions possibles.

Pel que fa a la neteja de parcel·les, sols s’han enviat 24 notificacions i s’han netejat forçosament 4 (es passarà el rebut als propietaris). A més, el regidor de serveis ha anunciat que modificarà l’ordenança per a poder sancionar a aquells que no mantinguen la terra neta.

Tot i haver-ho presentat en abril per part nostra i del PP, no hauran ajudes per a autònoms fins setembre. Ens pareix una falta de respecte a totes i tots aquells autònoms i empreses que estan passant-ho mal. No faran milacres amb l’ajuda, però també mesura el nivell de compromís de l’ajuntament amb el seu teixit productiu, que és pràcticament nul a dia de hui.

Per últim, ha hagut 86 sol·licituds per a les borses de treball. Aquests mecanismes els vam engegar nosaltres per tal d’evitar amiguismes i tindre un mètode eficaç a l’hora de cobrir vacants temporals.