El passat dijous 29 d’octubre vam tindre el ple ordinari, i ací estem de nou per a contar-vos-ho. En primer lloc vam votar a favor de tres modificacions:
-Condicionament i millora de l’Antiga N332 ( modificar la rotonda per a donar cabuda a l’entrada del nou Masymas, finançat íntegrament per l’empresa)
-Modificació de l’ordenança de taxes de llicències urbanístiques, per tal que certs tipus impositius foren més proporcionals (ja anàvem fent-ho així però calia plasmar-ho).
-Modificació de l’ordenança d’impost de construccions i obres, pels mateixos motius abans esmenats, i adaptar-la a la LOTUP ( llei urbanística valenciana)
Ens vam abstenir a la moció del PSPV sobre el fons municipal de la diputació. Aquesta no aporta la seua al fons municipal de cooperació. El PP va fer una esmena per reclamar també allò que deu la Generalitat, i nosaltres ens vam comprometre a votar a favor de l’esmena i la moció si arribaven a un acord. Per no aplegar al consens ens vam abstenir a tot.
Vam votar a favor de la moció del PSPV sobre la memòria democràtica, arran de la retirada dels carrers d’Indalecio Prieto i Largo Caballero a Madrid. Nosaltres pensem que s’ha de recuperar la memòria històrica, però fent-la nostra. Per això vam proposar noms de persones del poble, per substituir noms de passat més que qüestionable. Amb açò sols volem iniciar el debat de la nostra pròpia memòria democràtica. Vam proposar canviar el carrer Joan Carles Primer per Alcalde José Morell Salort, últim alcalde triat per la república, membre d’Izquierda republicana, emigrant a Nova York, graduat en comerç i home de món. El van acusar de molts delictes que mai va cometre, el van tancar i sols el van deixar eixir per morir a casa. Va patir tortures i vexacions contínues. Cal que tinguem present la naturalesa criminal del règim feixista que es va instal·lar a l’Estat espanyol. Mereix tot el nostre respecte i record. També vam proposar canviar el Carrer Marquès d’Estella, títol nobiliari del dictador Primo de Rivera, per la primera dona regidora i tinent d’Alcalde Asunción Molina. Hem de tindre present que en dictadura les dones estaven totalment sotmeses als homes, i no va ser fins a la democràcia que van poder accedir, no sols a ocupar un càrrec públic, sinó coses tan mundanes com obrir un compte corrent sense permís dels seus marits. Per això creiem que és un símbol de la lluita per la democràcia i la igualtat.
Per últim, vam votar a favor de la moció conjunta de la FVMP a favor del sector agroalimentari valencià. Cal protegir aquest sector estratègic de l’economia valenciana, a banda de tot el llegat sociocultural que comporta per a la nostra identitat com a poble.
A banda, no sabem si per maldat o per incompetència, vam aprovar unes noves bases d’ajudes de la diputació per a empreses, que ja havien estat publicades sense els tràmits necessaris, induint a l’engany a la gent i reduint el termini de concessió. Si no s’està amb la gent en els moments més difícils, com aquest, és que la prioritat del govern del psoe no és la gent, sinó calfar cadira.
I passem a les preguntes.
En primer lloc, vam preguntar quanta gent s’ha acollit a les ajudes a Pimes i autònoms de l’ajuntament. Tan sols 6 persones s’han acollit. Hem de recordar que tant nosaltres com el pp vam proposar aquestes ajudes, perquè el psoe ni ho tenia al cap. I ho vam fer en abril. I no és fins setembre que el govern les treu. A aquesta corporació li fa igual el nostre teixit comercial. Com hem dit abans, és més important figurar que atendre els problemes més immediats de la gent.
També hem preguntat per què, després de més d’un any, no s’ha posat en marxa la recollida porta a porta dels residus dels nostres comerços i establiments. S’excusen en què l’estudi de necessitats té un any i mig o dos, que està antiquat. Si hagueren posat en marxa quan tocava si que estaria actualitzat. Mentrestant, perden els hostalers i perd el poble. Gestió més que deficient.
Pel que fa al contracte del nou transformador, teníem uns quants dubtes, però, desprès de sentir a l’alcalde, encara en tenim més. Ens va dir el passat ple que en l’expedient de contractació hi havia 4 ofertes, i quan el consultem sols en consten 3.A banda, les tres ofertes són iguals, la qual cosa també ens fa sospitar. S’excusa en què són especificacions tècniques, però pareix una altra cosa. A més, una de les empreses no ens consta que tinga activitat el dia d’avui. També és casualitat que resulte adjudicatària l’empresa de sempre, la més gran del poble quant a electricitat, i en la qual l’alcalde té una estreta relació, publica i notòria. A més, ja ha facturat més de 18.000 euros sense contracte, a banda dels 40.000 del transformador. El mateix alcalde reconeix que fa temps que no es fa bé, és a dir, que incompleix la llei de contractes voluntàriament. Estudiarem el tema i prendrem les accions oportunes. Ens pareix molt térbol tot açò.
Respecte a la treballadora del rastre, miraculosament ha tornat a facturar. Hem preguntat pel procediment de contractació i aquesta ha sigut la contestació. A més es farà càrrec del mercat de la Segària (que passa a ser una simple secció del rastre) i del mercat dels divendres. Per tant, estem pagant a dues empreses per la mateixa feina (es va contractar una empresa per gestionar-ho i segueix facturant). Malbaratant recursos.
Ens vam interessar pel rastre, obert des del 13 de setembre. En obrir hi havia 58 llocs i es va facturar 1.320 euros (setembre). En el què portàvem d’octubre fins a la data del ple, 82 llocs i 3.950 euros recaptats.
Tampoc estan licitats correctament els contractes de gimnàstica i ment activa de l’Ajuntament, per això també ens vam interessar. Se’ns va dir que properament es licitarien per procediment obert. De nou, comença el curs enguany amb aquestes irregularitats consentides.
Per últim, vam traslladar queixes veïnals respecte males olors dels ambellons del carrer Ausiàs March. Se’ns diu que en la pròxima subvenció s’arreglaran, és un problema dels sifons que no estan ben fets.