El passat mes de gener vam tindre ple, enmig de la vergonyosa polèmica de la vacunació del futur exalcalde, però mentre veiem l’espectacle televisat, nosaltres seguim en la nostra tasca de fiscalització i informació al poble.


En primer lloc, i després d’aprovar les actes anteriors, el primer punt de l’ordre del dia el vam deixar damunt la taula. Es tractava d’aprovar la inversió de Global Òmnium per instal·lar comptadors intel·ligents. Però no ha quedat clar a què respon el cost unitari ni perquè es tria un comptador i no un altre. Davant els dubtes, vam demanar més informes per tal que siga l’opció més bona per als usuaris d’aigua.


Després es van donar compte de modificacions de crèdit rutinàries, per l’entrada de subvencions que s’han de reflectir en el pressupost.
En tercer lloc vam aprovar la moció de la FVMP per demanar al Congrés que modifique la Constitució per donar cabuda al nostre Dret Civil Propi, hereu dels Furs de València. És de justícia que les Corts Valencianes puguen legislar el nostre Dret Civil, fruit dels costums i tradicions jurídiques que encara hui perviuen. També vam aprovar una moció a favor del pacte d’estat per la Indústria, de la FVMP.

Es va donar compte que per fi, s’ha aprovat el pla d’incendis del Verger, impulsat pel nostre regidor Lluís Poquet.


Per últim, vam aprovar dues mocions nostres.
La primera, relativa a la pujada desmesurada de la llum. Vam aprovar per unanimitat, demanar al Govern d’Espanya que regule el sector elèctric, que cree una empresa pública de llum i que fomente l’autoconsum i les comunitats energètiques locals.


La segona relativa al professorat. Han de ser prioritaris en l’estratègia de vacunació per a fer de les aules un espai més segur, tant per la seua exposició com per la seguretat de les nostres xiquetes i xiquets. En aquesta el PSPV es va abstenir perquè va argumentar que cal respectar els torns i vigilar l’ètica de la vacunació. En això estem d’acord, i tenim un exemple molt a prop de com no fer les coses: el Sr. Coll, el qual ha de dimitir o ser destituït pel PSPV.

I passem a les preguntes que vam fer.


Seguim sense saber quin és el nombre exacte d’incidència de l’enllumenat perquè l’empresa no informa d’aquests. Una vergonya. Seguim apostant per denunciar-los i rescindir-los el contracte.


Pel que fa a l’empresa Electrotècniques Verger, de nou ha facturat més de 20.000 euros sense contracte a l’Ajuntament, amb el flagrant incompliment d’aquest de realitzar la contractació conforme la llei. I exigim responsabilitat al Sr. Coll per aquests fets.


Vam preguntar si estava utilitzant-se herbicida en la conca del riu, a la qual cosa se’ns va contestar que sols l’autoritzat per la CHX i prèvia comunicació. Açò es fa per acabar amb el canyar.


Respecte de les ajudes socials que s’han donat aquest 2020, el total ha sigut de 54.240 euros. Pensem que una quantitat major s’ha de cobrir enguany mitjançant pressupostos per tal que queden cobertes totes les possibles necessitats de la població.


Pel que fa al creixement vegetatiu del poble, el 2020 també ha sigut negatiu. Mentre que hem tingut 26 naixements, hi ha hagut 51 defuncions. Aquesta última xifra és similar a altres anys, per la qual cosa pensem que la incidència del virus a 2020 no ha sigut major. Qüestió a part són les defuncions que s’estan produint aquest 2021. Respecte als naixements sí que hi ha hagut una davallada important, donat que estàvem en xifres al voltant dels 40 en anys anteriors.


Ens ha sorprés que enguany hi haja hagut menys il·luminació en Nadal. L’empresa concessionària, OHL, té uns diners reservats per açò, i s’ha estalviat també les de festes. On han anat a parar aquests diners? Se’ls han quedat i au?


Ens vam interessar també pel ritme d’execució de les obres del canvi de canalització del dipòsit d’aigua fins al poble, una altra de les inversions de l’empresa d’aigua. De fet és l’únic tram que queda amb fibrociment de tota la xarxa. De moment estan avaluant el projecte i prompte es posarà en marxa. També vigilarem si hi ha expropiacions per l’ampliació del vial, perquè les molèsties als veïns siguen mínimes.


Hem preguntat també per la megafonia que corre el poble respecte d’un punt de venda de verdures al carrer Cervantes. Pel que se’ns ha informat ja s’ha advertit a l’infractor i ha cessat l’activitat.


I per últim, vam preguntar, donat que en el moment del ple seguia en el càrrec el Sr. Coll, si es posarà la segona dosi, o la rebutjarà i dimitirà com va demanar Ximo Puig, a la qual cosa es va negar a contestar. És impressionant el nivell de menyspreu cap a la ciutadania respecte d’aquest tema.

I com no, per acabar vam fer un prec: després de la dimissió de la tintent d’alcalde de Dénia per la seua vacunació i que es presente una denúncia a la fiscalia d’Alacant per les vacunacions irregulars, vam demanar novament la dimissió del Sr. Coll. NO va ni respondre. Des d’aquestes línies seguim demanant que dimitisca. Si no, haurem de fer-lo fora.